Despre lupta cea buna a lui Pavel si lupta cea ne-buna a lui McLuhan
Neofitii se lasa ademeniti de facilitatile oferite. Veteranii merg inainte cu "toate panzele sus", aratandu-se totusi reticenti si chiar ostili fata de o uniformizare stilistica petrecuta in spatiul prea familiar al videoculturii de consum. Conexiunile TV prin cablu sau facilitatile posedarii (imi place verbul acesta in contextul dat!) unei antene satelit proprii, inlocuiesc ghiarele suprapuse ale poliantenelor de odinioara de pe acoperisuri. Iar oferta este arhiabundenta. Daca as exemplifica numai cele petrecute in emisiunile destinate copiilor si ar fi de ajuns. Cele zece minute de dinaintea jurnalului de seara, cu care televiziunea copilariei mele ma obisnuise, picurand magia desenelor animate cu pipeta, au ajuns astazi 24/24 ore non stop, canale dintre cele mai diferite intrecandu-se in a capta atentia copiilor. Iar lupta se continua acum pe Internet, ascutindu-se mai ceva ca in Marx si Engels cu a lor lupta de clasa…
Intr-adevar, zestrea audio-vizuala a desenelor animate, a telenovelelor si serialelor SF este pusa automat la dispozitia celor care incearca sa patrunda in infosfera multimediei... Se constata predominenta mitologiei pagane greco-latine in varianta Walt Disney, invazia mutantilor, vampirilor, robotilor si personajelor din "Star Trek".
Ultimul neologism intrat triumfator in limba romana este verbul “a zapa”: un anglicism desi, pentru cineva cu ureche muzicala, cuvantul pare a face parte din zestrea geto-dacica, alaturi de varza, viezure si manz. A zapa si zaping nu reprezinta altceva decat a schimba canalele de televiziune, a trece de la un canal la altul, la intamplare sau cautand ceva anume. Oricum, nu proustianul “a la recherche de temps perdu”, dar se “zapeaza” si in fata computerului… Zapezi pana te zapacesti!
Celebrul sociolog si viitorolog Marshal McLuhan a prezis cu decenii in urma lupta care se va da intre informatia scrisa si cea apartinand spatiului virtual. Pana si studentii la teologie se aseaza, vrand-nevrand de o parte sau de alta. Lupta cea buna la care indemna Sf. Pavel a devenit acum lupta pentru minute/Internet (vorbind mai ales de Romania) sau pentru o noua pagina de web. Ca tot internautul s-a nascut… nu poet ci facator de pagini web pe care nu are evident cine sa le citeasca din moment ce toti sunt pusi pe “facatorii”…
De curand a fost lansat pe piata un CD-ROM cu un program ce contine Noul Testament in sunet si imagini. Inca nu l-am gasit asa ca nu va pot da prea multe detalii. In schimb pot sa sa spun cate ceva despre concordanta biblica in engleza cu zece versiuni, despre atlasul Biblic, despre enciclopedia locurilor si personajelor biblice, despre dictionarele ebraic si grec si despre comentariile existente... Este adevarat ca, avand un computer, munca pe textul biblic este mult usurata iar timpul pentru gasirea unui pasaj, pentru cautarea unui text anumit sau pentru comparare, este extrem de scurt... Si totusi, niciodata nu o sa fiu convins sa-mi abandonez Biblia mea personala, subliniata si adontata, pe care o port pretutindeni precum Ilie toiagul. Relatia cu Scriptura, Cuvantul lui Dumnezeu, este mult mai cordiala cand am Biblia mea deschisa si nu computerul.
Si chiar daca as avea programe de computer in limbi omenesti si ingeresti si nu as avea dragoste, dragoste de Cuvantul lui Dumnezeu, nu sunt nimic... Si chiar daca as avea ultimile achizitii soft si un Pentium III cu 80 Giga de memorie si 128 RAM si i-as cunoaste toate tainele, si chiar daca as fi conectat 24 ore din 24 la Internet cu high-speed connection cautand informatii religioase in asa fel incat sa mut si muntii necredintei NET-surferilor si nu as avea dragoste... nu sunt nimic... Poate doar un alt ZERO la NET-ul Providerului de Infern cu doi centi minutul.
Mult mai important decat posedarea informatiei este trairea adevarului. Sa nu uitam lucrul acesta ori de cate ori suntem in fata micului ecran ce musca rau timpul nostru si personalitatea nostra si mai ales ori de cate ori suntem in fata computerului, cautand ceva anume, ori captivi, prinsi in derularea unui video-joc cu treisprezece nivele de dificultate... Ca sa nu devenim sclavii monitorului superVGA, trebuie sa fim prietenii Cuvantului lui Dumnezeu - Biblia!